viernes, 18 de diciembre de 2009


5.TANCAMENT DE L’ASSIGNATURA I AVALUACIÓ:

La idea de fer un bloc m’ha agradat molt. Primer perquè mai n’havia fet cap i m’ha suposat la oportunitat de penjar un treball a la web. M’ha agradat experimentar que no és tant difícil com em pensava. Crec que les activitats proposades en el Blog m’ha ajudat a consolidar l’aprenentatge dels objectius de l’assignatura, ja que et fan fer una autoavaluació de les pacs que hem anat fent, i això significa un repàs que ajuda a consolidar l'aprenentatge.
A través de la reelectura dels continguts d’aqueset bloc, queda reflectit l’evolució de l’aprenentatge; com de més a menys he anat entenent el que pretén aquesta assignatura:
a) saber distingir les qüestions cabdals, la diversitat de perspectives i àmbits que incideixen en el tractament de la diversitat cultural.
b) Comprendre la complexitat del concepte d’educació intercultural i la seva evolució.
c) Conèixer els fonaments antropològics i socials que permeten d’interpretar la qüestió intercultural.
d) Comprendre i saber analitzar la interculturalitat com a qüestió política.
e) Disposar d’una perspectiva àmplia per a l’aproximació al fenomen de la interculturalitat en l’àmbit de l’educació.
f) Saber distingir les peculiaritats que planteja el contacte entre cultures en àmbits educatius específics.
Per a comprovar-ho només cal veure les dues primeres intervencions que contrasten amb l’apartat on trobem penjada l’informe corresponent a la PAC3. Tot i que a través del Blog potser no queden reflectits exactament l’assoliment de tots els objectius, si que quan he anat redactant-los sóc conscient de que tinc clar a que és refereixen, per tant considero que he desenvolupat les capacitats requerides per a consolidar aquests aprenentatges.
Malgrat les oportunitats que he esmentat que ofereix la creació de aquest Blog, he tingut les meves limitacions per una qüestió de temps. Voldria haver pogut fer-ne més ús i la veritat és que n’he fet poc, a banda del que estrictament s’em ha requerit. Si hagués disposat de més temps hauria volgut que resultés una eina més ineractiva amb els altres alumnes de la classe i hauria penjat més enllaços per fer-la més rica i més interessant, però no ha estat així.
Al fil de lo exposat, si no fos per la manca de temps, estaria molt interessada en seguir ampliant el Blog, i fer-ne us per a possibles futures intervencions a nivell professional (ja m’agradaria!!)

La meva valoració del blog és molt positiva, trobo que es un bon recurs metodològic per a consolidar els objectius de l’assignatura. Però no m'ha aportat totes les meves expectatives inicias, com en quan a nova eina de comunicació amb la resta de companyes/s de l’aula. Com a proposta a cara a cursos vinents potser faria que hi hagués alguna activitat obligatòria en relació a la tasca que està fent algun dels companys de la nostra aula en el seu Blog, així seria la manera que es pogués convertir en una eina de comunicació entre els de l’aula.

La valoració que faig d’aquesta assignatura és molt positiva. Hem va agradar molt l’inici a través de un debat. La PAC no hem va agradar tant perquè el text a consultar no l’havíem treballat en conjunt i llavors era més informació afegida que no s’havia pogut contrastar i per tant construir amb els altres de la aula.Per tant, hauria preferit que hagués estat inclosa en el debat ja que em va costar força trobar el vincle d’unió entre el text i el que havíem estat parlant al debat. En aquest punt de l’assignatura em trobava en la primera fase de immersió i encara no acabava d’entendre ben bé les possibilitats que ens aportarien tot el que estàvem fent.
La segona activitat la vaig trobar molt interessant, i inclòs divertida. Fer de psicopedagos/gues: tenir la oportunitat de dissenyar una activitat centrada en fomentar el nou paradigma de interculturalitat. Vaig esforçar-m’hi molt, i en principi vaig quedar molt satisfeta de la WQ feta, però un cop vaig veure que tenia una B, vaig adonar-me que potser no era tant ben feta com m’havia pensat. Per altra banda, també he trobat molt bona idea el fet de fer un informe sobre la pròpia WQ perquè et portava a plantejar i replantejar el que s’havia fet i per tant donar sentit d’una forma autònoma al que s’estava o havia fet amb la WQ.
La pac3 em va donar la oportunitat de veure el perquè la meva WQ no estava tant bé com em pensava. La WQ que vaig escollir per analitzar em va obrir els ulls de que si que hi poden haver-hi formules per a treballar la interculturalitat amb més profunditat, malgrat la seva complexitat. I encara més important, ajudar a consolidar els aprenentatges, a través de una visió sobre la diversitat en tota la seva complexitat, es a dir, que no la hem de centrar només des de una perspectiva de ètnies o de diferències socials i/o econòmiques, sinó que una visió més amplia dels que significa "cultura". Tenir una visió més àmplia i flexible.Això no em fa repensar que el que vaig fer no sigui correcte, sinó que la meva proposta d’activitat podria anar abans de la que vaig escollir per analitzar. Aquesta suposa una activitat que la podem catalogar dins una concepció educativa intercultural com a nou paradigma de les relacions entre cultures. És una activitat on són els docents els qui la fan, es a dir, clau per a un bon desenvolupament de qualsevol activitat, per poder treballar a posteriori, no només amb els alumnes dins una aula de educació reglada, sinó en tot tipus d’àmbits: educació no reglada, aules per adults, i també en l’àmbit laboral. És una activitat que busca una formula per fer front als conflictes inherents al home pel fet de ser diferents els uns dels altres.
A nivell personal l’elaboració del blog m’ha ajudat a anar consolidant l’assignatura, perquè m’ha suposat com una autoavaluació del que he anat treballant i per tant a servit com a eina per a donar-me del que ja tenia assolit i de les meves mancances i per tant, per poder reincidir en allò que no m’havia quedat clar. Ha sigut una manera de anar ordenant les idees, i on ha quedat reflectit l’aprenentatge de més a menys coneixement sobre els objectius inicials.
Donat el meu context actual, no puc utilitzar el Bolg a nivell professional, però si que penso utilitzar-ho a nivell personal. La porposta per resoldre conflictes que vaig analitzar en la PAC3 el trobo molt útil per a tothom. Es una manera d’ajudar a prendre’s a viure en el món en que vivim en pau. Penso que en més d’una ocasió, poder consolidar un canvi d’hàbits en la manera de relacionar-nos amb els altres, en facilitarà molt més la vida, perquè ajuda es a pensar-nos a nosaltres mateixos i als altres de una altra manera, cap a una societat més igualitària i més solidària i per tant, aposta per un món on prevalgui la pau.

4-AVALUACIÓ I RECURSOS.
Els aspectes més destacats de la meva WQ són:
· els destinataris son noi/noies de 4t d’ESO (15 anys aporx.).
· L’objectius principals: que els nois i les noies siguin capaços de desenvolupar les capacitats que els permetin fer una re elaboració del món per poderse situar en ell i actuar amb els altres de forma diferent. Per això la WQ es centra en desenvolupar competències comunicatives a través del treball de comunicar-se els uns amb els altres per aprendre a expressar opinions i concepcions personalS per apropiar-se i transmetre riqueses culturals.
· La tolerància vista com un valor regulador.
· Poder reconèixer els components que deriven els conflictes socials.
· Visualitzar els nostres prejudicis.
· Ajudar a fer una autoreflexió sobre la nostra identitat per a poder-la reconstruir.
· Aprendre a valorar la diferència, la diversitat i la pluralitat i eliminar estereotips.

El resultat final de la meva WQ: crec que la seva apliacació en una aula pot ajudar a la intenció de apropar-se a un model fort; la vaig fer amb l’ànim de anar integrant totes les cultures a través del diàleg, amb la intenció de evitar la disciminació i fomentar la igualtat. Però el fet que estigui plantejada a un nivell bàsic o intercanvi basat en el conèixement de les diferents cultures en joc, fa que per aconseguir uns bons resultats de convivència més endavant en el temps s'hagi de treballar un altre tipus de activitats centrades a nivells més alts per tal de poder resoldre els conflictes que es deriven de conviure amb la diversitat. Així que sense anar uns passos més endavant en aquest tema no es possible que els alumnes assoleixin el nou paradigma que suposa la ineterculturalitat.

Penso que portar a terme activitats que fomentin diferents nivells de interculturalitat a través de una WQ és molt positiu, ja que aquesta manera de treballar aporta:

1.Aprendre a conèixer: aprendre a aprendre com és configura el món en que viuen divers i plural. I per això els entorns en WebQuest ajuden als alumnes a millorar les capacitats de sentir-se competents i eficaços alhora de cooperar, d’autoavaluar-se i el maneig d’un conjunt de recursos i tècniques de treball intel.lectual per transformar la informació amb coneixement i en aquest cas per a conèixer-se a si mateix i als altres.
2.Aprendre a fer: aprendre a ser més competents en el món en que viuen. Tenir més recursos per gestionar les diferències amb els diferents a través de l’assoliment de la competència social i ciutadana: que significa afrontar la convivència i els conflictes emprant el judici ètics basats en els valors i pràctiques democràtiques, i exercir la ciutadania actuant amb criteri propi, contribuint a la construcció de la pau i la democràcia, i mantenint una actitud constructiva, solidària i responsable davant els drets i les obligacions. Les WebQuests també els poden ajudar a ser més competents en la seva capacitat per a saber comunicar oralment (conversar i escoltar) i expressar-se per escrit i amb els llenguatges audiovisual, fent servi el propi cos i les TIC amb gestió de la diversitat de llengües amb l’ús adequat de diferents suports i tipus de text i amb adequació a les diferents funcions. En aquest cas aprenen recursos que els serviran per a intercanviar informació d’una manera més eficient i adequada per tenir un millor coneixement amb els altres.
4. Aprendre a ser: ajudar als alumnes a desenvolupar-se com a persones amb igualtat i llibertat a través de un aprenentatge que els ajudi a ser més competents per ser autònoms i tenir més iniciativa personal, suposant l’adquisició i aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals i interrelacionades i el control emocional.
5. Aprendre a viure junts: aconseguir que els alumnes estiguin més capacitats en conèixer , comprendre, apreciar i valorar críticament diferents manifestacions culturals i artístiques, i a utilitzar-les com a fonts d’enriquiment i gaudir i considerar-les com a part del patrimoni dels pobles.



Quan a la PAC3, vaig centrar-me en buscar WQ que treballessin la Interculturalitat i desprès de consultar-ne moltes em vaig quedar amb la que em va semblar més interessant, la qual apostava per una concepció sobre la diversitat de forma més àmplia i a un nivell més alt per abordar la interculturalitat.
Aquesta WebQuest és:diu: MEDIACIÓ: TEIXINT UNA SOCIETAT INTERCULTURAL que podem trobar a l’adreça: http://www.lapissarra.net/wq/webquest/soporte_horizonatal_w.php?id_actividad=179&id_pagina=5
El fet de analitzar aquest recurs m’ha fet aprofundir en el coneixement que tenia sobre la interculturalitat i l’educació. L’enfocament de aquesta WQ m’ha agradat molt perquè m’ha ensenyat un possible mètode per tal d’anar a treballar una manera per abordar els conflictes sobre la diversitat i al seu torn m’ha fet veure que mentre que moltes webquest es centren en la interculturalitat com un fet de apropar o evitar els conflictes entre cultures d’ètnies marcadament diferents, aquesta WQ es centra en una diversitat de tota mena, es a dir, en que la diversitat es troba en qualsevol aula, ja que parteix de la premissa que tots som diferents, per tant té una idea de cultura molt més cosmopolita i moderna.
Aquesta WebQuest per tant, pot resultar una bona eina per a treballar “els conflictes” derivats de les relacions humanes, ajudant a anar cap a una societat més pluricultural i híbrida, ja que tots estem exposats en certa mesura a la aculturació sense significar una assimilació, sinó que tots al llarg del temps ens anem identificant amb components diversos i canviants, ja que la cultura per sé no és res fixa.
Portant-t’ho al terreny de l’educació, per afavorir aquest enfocament, el que cal com a docent és ser capaç de catalogar aquelles activitats perquè segons el seu contingut fomentarem o arribarem a uns objectius diferents. Per això he triat aquesta WQ, ja que crec que de totes les que he vist és la que fomenta més el model d’interculturalitat que podem trobar expressat en els mòduls de la assignatura.

Estic molt contenta de haver pogut realitzar una activitat amb una WQ, la qual m’ha permès veure que fer un document web, no es tant difícil com em pensava. Considero que el recurs de la WQ està al dia en quan a possibilitar el treball per competències, només cal però tenir el criteri i capacitat per fer-la, o per triar-ne alguna que podem trobar penjada per Internet. En aquests moments per lo apurada de temps que vaig, no faré servir aqeusta WebQuest però en un futur si les circumstàncies em porten a haver de fer una activitat educativa i/o que fomenti la interculturalitat per descomptat que penso utilitzar aquest recurs.

Adreça de la MEVA WEBQUEST:
http://www.gratisweb.com/iforrellad/La%20meva%20Webquest/La%20meva%20Webquest/index.htm
3. SEGUIMENT I AVALUACIÓ DE LA WEBQUEST


Per portar a terme la Webquest abans he estat bussejant per Internet. Amb la cerca de la paraula Interculturalitat, ja apareix un munt d’informació.... però una vegada observat la diversa informació, he decidit pensar en el públic al que em volia dirigir. Per seguir al fil de la PAC1 on el conflicte passa en un institut , he decidit centrar la activitat d’ensenyament-aprenentatge, també, per a nois i noies de 4t d’ESSO, inspirant-me en el perfil d’aula/escola de la PAC1.
La proposta de treball de la PAC2 m’agrada molt perquè la trobo molt creativa: mentre vaig de casa a la feina, o buscar als nenes a escola, m’entretinc a pensar en quina activitat fer, en el procés,....i mica en mica, vaig construint i reconstruint per millorar-ho.
Donades les “suposades” característiques de l’ institut, aposto per fer una activitat al nivell més baix de interculturalitat començar per fer aproximacions i al seu torn treballar el canvi d’hàbit de manera de pensar-se sobre un mateix i sobre els altres. La idea amb la que em guio és fer treballar de forma competencial i transversal la interculturalitat perquè , en la mesura que es pugui, esdevingui un aprenentatge significatiu.
La Webquest és una oportunitat per poder aplicar el meu aprenentatge a una situació gairebé real, de psicopedagog, lo qual em resulta molt motivador. Per altra banda, el disseny de la Webquest facilita moltíssim el treball. La seva estructura estableix un ordre que ajuda a no deixar-se cap part de la seqüència didàctica, es a dir, es molt aclaridor que hi hagi tots els components que requerim per a dur a terme aquesta acció educativa. ,
Una vegada he vist la plantilla sobre la que treballar i diversos exemples de WQ, m’ha ajudat a estructurar-me i entendre molt millor com, que i quan fer-ho.
Trobo que els conceptes clau que s’han de abordar-se de forma directa o indirecta en aquesta web són: la interculturalitat, la empatia, la tolerància, la diversitat, el respecte., la igualtat, el diàleg i la comunicació..
No trobo difícil treballar tots aquests conceptes a través de la WebQuest doncs al contrari, trobo que tot hi la complexitat del objectiu proposat, és una bona manera de poder treballar-ho, gràcies a la seva característica física: una eina que es troba a internet i, com ja he dit, està ben pautada Així que trobo que és una bona eina educativa per fomentar en aquest cas la interculturalitat,(fomentar una nova cultura de intra-interelacions) o el tema que es proposi (sempre que estigui ben explicat i sigui atractiu pel perfil de persones a les que es vol arribar). També cal destacar que la WQ dona la oportunitat de treballar una situació real, i de treballar de resoldre “un problema” de forma bastant real; a través de la interacció amb el grup amb el que els alumnes conviuen.
Quan a laPac1 ha servit de referent clar del que no s’ha de fer. Ha sigut un treball que ha ajudat a començar a aprendre a ser capaç de ser crític amb les activitats o accions al entorn de la interculturalitat. Per això, alhora de fer la meva WQ la experiència prèvia em serveix per a buscar formules per el procés que puguin resultar atractives per al nois/noies, però de forma molt respectuosa, sent políticament correcte per tal d’evitar ferir sensibilitats. També m’han sigut molt útils altres coneixements teòrics, com el que he après a la assignatura de Psicologia de la instrucció, Disseny i i desenvolupament i innovació del curriculum per tal de tenir en compte altres aspectes alhora de fer una proposta de activitat educativa. Això m’ha fet plantejar una activitat de caire constructivista, on es tinguin en compte el desenvolupament de diverses capacitats dels alumnes, la necessitat de que fos una activitat flexible perquè pugui adaptar-se a tot tipus de diversitat de alumnes i/o aules i de forma transversal.
Quan a concepció de interculturalitat, m’he basat en que som essers social i que per tant som fruit del que anem aprenent, així que parteixo de la base de que la nostra identitat no es fixa, sinó que ens pensem en funció del que anem aprenent, això fa que anem canviant i que ens anem identificant amb aspectes nous i amb el oblit d’altres.
Tot i les dificultats tècniques que he “patit” per el meu desconeixement inicial de aquest tipus eina tecnològica, m’ho estic passant força bé amb el desenvolupament de la part creativa.


3.1.informe de la pac 3.
La WQ avaluada: Mediació: teixint una socitat intercultural" es centra en la visió de una societat plural on les referències identitàries són múltiples i obertes: Preval la idea que les identitats estan en constant construcció i per tant obertes a canvis. Així que s’entén que les identitats culturals són produïdes. Aquesta tasca va encaminada a la revalorització de la diferència, de la diversitat, tractant de superar les relacions de poder desiguals prèvies per a crear les bases d'una nova societat més respecutosa amb l'idea de l'igualtat. Donada la seva complexitat, per aconseguir-ho, aquesta tasca va dirigida als docents per que siguin ells els puguin desenvolupar aquesta nova manera de pensar en ells mateixos i en els seus alumnes, d'una forma transversal i continuada a poder ser.
Per a treballar-ho es basa en la premissa de que el conflicte és inherent a la naturalesa humana i que ens cal és fer un canvi de atribucions a aquest concepte i en quan al significat de diversitat humana. Per abordar la tasca, la WQ comença pel treball de: a) la definició de "conflicte", b)les fases del conflicte c) els tipus de conflictes. Seguidament la WQ es centra en la descripció dels: a) principis bàsics de la mediació, b) fases de procés de la mediació. A banda també trobem una fitxa de autoavaluació, per usar com eina per a millorar l'aprenentatge.
Els valors que es fomenten amb aquestes activitats son: principalment la igualtat per a tots els individus, amb independència de la seva nacionalitat, o cultura o altres característiques dels grups als quals pertanyen. Però també fomenta altres valors com: la tolerància i el respecte, la comunicació, el diàleg, saber escoltar i la solidaritat.
Aquesta WQ desenvolupa els continguts de forma col.laborativa i constuctiva ja que permet la participació i facilita la transferència a contextos reals. Així que pedagògicament parlant les característiques metodològiques són les adequades perquè el seu aprenentatge pugui esdevenir significatiu com prescriu la Teoria d'enseyament-aprenentatge constructivista. Pot ajudar als docents a aplicar aquests coneixements de forma transversal al llarg del curs ajudant a ells i als seus alumnes a: aprendre a aprendre, proporcionant autonomia i iniciativa personal, emprendoria, socialització i comunicació linguística i audiovisual. per a resoldre altres situacions semblants en les que es poden topar al llarg de la seva vida, tant professors i al seu torn alumnes, fomentant la coexistencia i convivència per la pau. Amb aixó, es presenta la creença de que es possible que anem canviant en la nostra manera de pensar i de pensar-nos; la subjectivitat i per tant que amb aquest treball poguem veure la diversitat a través d'un altra paradigma, ara, com una riquesa. Però amb la capacitat de assertivitat per a defensar la pròpia llibertat d'expressió per arribar fins on comença la llibertat dels altres, permetent la recerca de un equilibri: la igualtat per a uns i els altres, construint un consens satisfactori per a tots.
Amb l'exercici d'aquesta WQ podem desmuntar estereotips o creences populars.
Aquesta tasca pareteix de un model d'educació intercultural fort perquè es contemplada com una capacitat metadisciplinària i per tant transversal. Però la seva eficàcia està subjecte al context i a la persona que ho du a terme sent una limitació clau.. Està oreintada a un nivell mitjà de resolució de conflictes, ja que proporciona recuros per a afrontar les problemàtiques fruit del contacte entre cultures per mitjà del diàleg, però també podem dir que està oreintada a un nivell alt o transformatiu ja que va cap el camí de elaboració de un nou discurs; un nou paradigma alhora de contemplar la diversitat cultural i els drets de les persones..
Aquesta estratègia per a afrontar aquest món divers s'ajusta a la visió de Clifford Geertz: "la utilització de la raó per resoldre conflictes que genera la nova diversitat". Argumenta que hem de canviar la nostra forma de pensar. Hem d'entendre que la importància de la diversitat rau fonamentalment en el fet que "ens proporciona alternatives" que son alhora "alternatives a nosaltres" i "alternatives per a nosaltres".
Aquest tipus d'activitat no renúncia al fet de que el contacte suposi una aculturació. Contempla que totes les cutures estan en canvi continu i que s'en perden trets. Crec que aposta per una cultura híbrida', que pot canviar i donar nous models.
Per acabar, i per no ser ingenus, la tasca no és gens fàcil, és molt complexa perquè sempre està mediada per els coneixements previs de les persones i els seus valors i per tant assolir l'èxit, vol dir fer canviar valors i no tothom hi està disposat/preparat.

2. “DEBAT”
Hem fet una debat amb tots els de l’aula sobre el cas plantejat. Aquest debat s’ha dividit en dos.
Per una banda, contestant a l’apartat de la carpeta A: on valorar si els jocs que podem trobar al següent bloc http://interculticgames.blogspot.com/ :
Fomenten la intolerancia?
Són racistes?
· a les respostes s’havia de tenir en compte els arguments d’en Joel, de la Berta i dels pares de la noia.
· No s’havia de valorar la conveniencia pedagógica sinó la naturalesa del material.

Per altra banda, contestant en l’apartat de la carpeta B: on valorar :
Rapassar l’actuació dels 2 professors i dir qui actua amb una orientació més intercultural. Tingueu en compte ara si, la conveniencia pedagógica i els arguments de cada part pensant en les repercussions que ha tingut el cas.

Aquest debat ha aportat una reflexió prèvia de forma conjunta entre tots els de l’aula. Entre tots em construït una forma de analitzar i de pensar sobre el cas. A l’hora de fer la PAC1, el debat a servit com a base per poder-la ampliar, ajudant per tant a tenir més seguretat perquè partim de un coneixement compartit i al seu torn, en més capacitat crítica alhora de respondre a les preguntes.

Es pot dir que em arribat a un consens:
Tots trobem que els videojocs, del bloc indicat anteriorment, en la seva naturalesa com a jocs eren racistes i fomentaven la intolerància.

Tots vam coincidir en que el professor que mostrava una orientació més intercultural, tenint en compte la conveniència pedagògica, era en Joel.

El context, ens ha semblat primordial tenir-lo en compte. El que per un lloc pot ser vàlid per un altra considerem que no.

El treball del mediador considerem que és la clau de l’èxit o del fracàs de aquesta pràctica.

A l’hora de elaborar la PAC , després d’haver llegit l’article a analitzar, he canviat d’opinió en quan a la segona pregunta plantejada en el debat:
No veig tant clar que la posició del Joel sigui més intercultural advocant als conceptes “llibertat i igualtat”introduïts pel autor de l’article mencionat:
La meva reflexió ha estat que el Joel, respresenta més llibertat d’expressió, perquè decideix tirar de forma unilateral una activitat. En canvi la Berta, no, es partidària (o així sembla) de fer una activitat de forma comunitaria, és a dir, amb menys llibertat individual. L’èxit del programa o activitat d’educació de valors dependrà del grau de compromís d’en Joel i també de les possibles conseqüències a mig i llarg termini que puguin esdevenir en el centre escolar, sent nefastes en el nostre cas, ja que s’acaba amb una amenaça d’acudir a inspecció sinó es retirà el blog del treball de la classe de 4tA.
Tot i que és evident que la Berta, i estem d’acord, en que no fa res per posar en marxa cap tipus d’activitat sobre valors, suposant que sembla que necessita un estímul extern per activar-se . Però. Si partim de que li agrada fer les coses de forma comunitaria, això pot voler dir que advoca per una major igualtat. Podriem pensar que si va trucar als pares de la nena magrebí (amb el que jo hi puc o no estar d’acord) podria ser perquè volia donar una oportunitat de donar veu i vot?. Potser amb aquesta actitud vol tenir en compte el context i vol defensar diferents posicions? Per què no pot ser així?
Si fos així, llavors podríem parlar de que defensa la igualtat més que la llibertat. Si aposta per una major igualtat de oportunitat en el sentit de treballar continguts de una forma solidària no podem parlar que la Berta actua amb una orientació més intercultural que el Joel? Jo diria que sí.


Reflexions sobre el concepte clau de la assignatura:
Interculturalitat: per una banda tenir clar que la interculturalitat no és aliena als processos de aculturació (mòdul 1, punt 4.4, pàg 44)
Es un nou paradigma sobre la convivència entre diferents cultures o viure en multiculturalitat. La interculturalitat s’ha d’inscriure en la revalorització del relativisme cultural, revaloritzant a l’altra, apostant per la dignitat i igualtat de totes les cultures sense valorar-les etnocènctricament! (Mòdul 1, pàg.44).
És un tema que fareix moltes susceptibilitatat i per tant a l’escola s’en ha de parlar per ajudar a aocnseguir-la. Hem de lluitar contra certs prejudicis formats en el imaginari col.lectiu perquè viure en un món multicultural suposa un canvi al que fins ara estavem acostumats i per tant cal una adaptació a la nova realitat. Hem d’aprendre a tenir empatia, tolerància i respecte als altres que no són iguals. Però per a poder instruir als nens, s’ha de començar per un mateix, sinó difícilment es podrà fer un ensenyament-aprenentatge significatiu de tolerància.
La interculturalitat no és pot treballar amb una actuació puntual, cal treballar-la de forma transversal, continua i compartida, ja que una activitat sorgida com un bolet, pot ajudar a refelxionar en un moment donat, inclòs pot quedar en el cap d’aquells qui estan predisposats a tenir una mentalitat més oberta, però dubto molt que sigui una forma de poder aconseguir una “cultura del nou paradigma de la inerculturalitat”.
Ara, per ara, aconseguir una negociació i la renuncia al poder i la igualtat de drets, segons Teresa San Roman, és l’ideal utòpic de la relació intercultural.

· Cultura i identitat: des de una basant contructivista, aquests dos conceptes els podem definir segons trobem al modil l 1, punt 4.5, pàg. 47, de la següent manera: “ La cultura i la identitat es construeixen socialment i estan contínuament en moviment i en reconstrucció. Segons aquesta visió constructivista les identitats culturals no són fets donats sinó produïts. Cruïlla de cultures amb la formació de noves identitats barrejades”

lunes, 21 de septiembre de 2009

INICI


Quan a les expectatives d'aprenentatge en relació als continguts de l'assignatura interculturalitat i educació son de tenir més eines per a poder afrontar una realitat que ens toca viure. Tenir coneixements teòrics i de les polítiques vigents per a poder escollir el nostre cami per abordar les diferències culturals i aconseguir una bona integració entre tots els escolars.
Crec que les competències necessàries son la empatia, el coneixement de les politiques i una redefinició del que s'enten per diversitat i esperò conèixer exactament quines han de ser a través d'aquesta assignatura.
Quan al blog, les meves expectatives son, de moment, el coneixement de un nou mitjà de comunicació que d'entrada sembla molt interessant. Per mi és una novetat i estic motivada a conèixer-ho ja que em sembla molt intressant poder accedir a tota la gent que està fent el mateix que jo. Crec que és un sistema més complert que el debat o el forum, perquè es un espai individual on tothom s'el pot "decorar" a la seva manera, tot i parlant del mateix. Així que espero disfrutar de aquesta nova manera de comunicar-nos entre els de l'aula!!